maryan

miercuri, 28 mai 2014

Primavara

Primavara, padurea este o rara frumusete. In primele ore ale diminetii, razele inca timide si reci ale soarelui se strecoara pintre coroanele arborilor. Padurea umeda este tacuta. Cararea trece pe langa tufe bogate de feriga, apoi pe sub ramurile dese ale teilor tineri. Padurea pare inca atipita. Parca ar sta in asteptarea caldurii si a luminii soarelui.
   Seara, infatisarea naturii este complet diferita. Culorile se transforma brusc. 
Contururile pomilor si arbustilor se evidentiaza deosebit de precis; unele ierburi se imbraca intr-o culoare rosiatica. La apropierea amurgului, cerul se acopera de o usoara ceata cenusie. Este atat de multa liniste, incat peisajul pare a fi decorul unui teatru. Dar iata ca soarele s-a dus la culcare. Peste o ora luna se ridica sus pe cer, luminand cu stralucirea sa palida intreaga campie. Imediat, siluetele nemiscate ale pinilor se detaseaza net, apa unui rau aruncand reflexe argintii spre stancile de pe mal, in timp ce pe malul opus campia pare sa se intinda la infinit. 

     Bogatia de plante face sa existe si o bogatie de insecte si animale. Te surprinde mai ales abundenta insectelor si pasarilor; pretutindeni vezi fluturi, bondari, greieri... Uneori se intampla sa apara fluturi colorati in galben si negru sau fluturi cu aripile presarate cu mici pete de un rosu aprins. 

      Primavara si la inceputul verii se observa si pasarile, al caror cantec rasuna pretudindeni fara incetare. In toate campiile pot fi auzite cantand ciocarlia, cristeiul cu notele sale curioase care seamana ca un scartait. In padure canta pitigoiul, iar la marginea padurilor care strajuiesc malurile apelor- lacarul, precum si regina cantaretilor, privighetoarea insasi. Primavara, pasarile canta toata ziua, dar cu toata forta glasului lor numai in zori si in amurg.
   Ce placut este ca intr-o frumoasa zi de primavara sa observi pintr-un binoclu o pasara care canta! Intoarsa catre soare, aruncandu-si capsorul mic inapoi si deschizand larg ciocul, ea isi executa cu maiestrie trilurile. Din cand in cand pasarea se odihneste, dar numai pentru putin timp, atat cat sa isi recapete fortele necesare pentru a-si relua cantecul cu si mai mult elan. 



Niciun comentariu: